Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Busójárás 2011

2011.03.04

http://www.utazzitthon.hu/images/program/mohacsi-busojaras-2011-1-o.jpg

Kozma Imivel 2011. március 4-től 6-ig 3 felejthetetlen napot töltöttünk 21-en Pécsett és Mohácson. A szerencsésebbek már pénteken reggel útra keltek, így a város központjában lévő Aranyhajó Fogadóban már délelőtt elfoglalhattuk a szállásunkat. Az Aranyhajó az ország legrégebbi, 1802 óta működő fogadója.

A szállás elfoglalása után kimentünk a városba. Megnéztük a Zsolnay mauzóleumot. Sajnos felújítás alatt volt, de a feljárat 42 kőoroszlánját így is megismerhettük.

A Zsolnay Kulturális negyedben felkerestük a Sikorski házat, ahol az Amerikában élő Gyugyi László által összegyűjtött mintegy 600 db Zsolnay kerámiát csodálhattuk meg.

Délután még sétáltunk egyet Pécs belvárosában. Megnéztük a Dzsámit, a székesegyházat, és az utcánkban a sok szép, felújított épületet.

Kellemesen elfáradva, jó hangulatban fogyasztottuk el vacsoránkat – immár kibővült létszámmal – a Cellarium hangulatos éttermében.

Szombaton elmentünk Mohácsra, hogy találkozzunk a Busókkal. A mohácsi sokácok télűző-tavaszváró népszokása látványos felvonulással, vidám programokkal elevenedett meg előttünk. Egy-egy fotó kedvéért még maszkot is ölthettünk magunkra. Az ijesztő külső ellenére a busók nagyon barátságosak voltak velünk. Már senki nem is félt tőlük. A nyüzsgő álarcos, vidám tömegben nagy élmény volt az ínycsiklandozó ételek, italok, vásározók között sétálni. Ki tudja meddig pörögtünk volna a forgatagban, ha az elűzött tél elmenőben nem mart volna belénk egy cseppet. Így aztán betértünk a kellemes meleget adó kis vacsorahelyünkre, a Cellariumba, ahol a vacsora különösen jól esett ez után a nap után.

Vasárnap szakavatott idegenvezetővel jártuk végig a belvárost. A Dzsámi után a Cella Septichora IV. századi sírkamráit néztük meg. A Dóm téren a Székesegyházat és a Püspöki palotát csodáltuk meg.

De mint mindennek, ennek a hétvégének is vége lett egyszer. Sok szép élménnyel gazdagon tértünk haza.

Imi ismét remekül szervezte meg ezt a néhány napot, köszönjük!!

                                      Sárközi Éva

 

A mappában található képek előnézete Busójárás